Lorrainville: Juweeltjes in de Hedon

Notitie: Dit artikel was voorheen gepubliceerd op Musicspotter.net. Met het sluiten van Musicspotter.net is het artikel met toestemming met de originele datum gepubliceerd op deze site.

Al een tijdje lang zag ik in mijn Twitter-timeline berichten langskomen over een nieuwe muzikaal project. Iets met Facebook, allerlei grote namen uit de Nederlandse muziekwereld, een release en een enkel optreden. Ik had me voorgenomen om er eens in te duiken, maar het was pas toen Lorrainville bij Giel Beelen op 3FM optrad dat ik door kreeg wat voor muziek het was. En na dat optreden was ik ook meteen verkocht: Ik dook in iTunes, kocht het album, en begon te luisteren. Toen ik ineens de kans kreeg op het laatste moment nog toegang te krijgen tot het enige optreden van deze band, dook ik daar meteen op. En zo kwam het dat ik donderdag 15 december ineens in de auto zat naar Zwolle.

Dat het een bijzonder optreden zou worden dat wist ik wel. Op basis van het album, een CD die vol met juweeltjes staat, had ik al vastgesteld dat hier mooie muziek gespeeld zou worden. En met een stijf uitverkochte Hedon was ik niet de enige die dit dacht. Dus na een vroeg bezoekje aan de merchandise-stand (er was van te voren aangegeven dat er niet veel meer zou zijn) zocht ik een mooie plek in de zaal. Dat werd een plek op het balkon, aangezien het beneden al erg druk was. Goed uitzicht op het podium, niet te druk, klaar om te genieten.

Klokslag 9 uur kwam Lorrainville dan op. Wat volgde was een betoverende reeks van nummers. De hele CD kwam uiteraard langs, wat ook wel nodig is als je als band maar een enkel album hebt om uit te putten. Overigens kwam een van de zangers daar op een gegeven moment zelf ook mee, toen hij grapte dat ze ook wat covers moesten spelen om die reden. En wat voor covers overigens, onder andere van Coldplay (The Scientist) en Damien Rice (The Blower’s Daughter – eerder door van Giersbergen uitgebracht op Pure Air, samen met Danny Cavanagh). Zowel de covers als de eigen nummers zorgden voor een grote aaneenschakeling van kippenvel-momenten. De muziek, de zang (en dan vooral die fantastische stem van Anneke van Giersbergen!), het klopte allemaal. En als meest bijzondere afsluiter het wat mij betreft mooiste Lorrainville liedje: This Old Town.

Lorrainville – This Old Town (live @ Hedon Zwolle, 15-12-2011)

Afsluiter van het enige optreden van de Facebook-band Lorrainville.

Het was een zeer bijzondere avond om de band zo bezig te zien. Mensen die niet gewend zijn om met elkaar samen te werken, en die tijdens het optreden in een steeds wisselende samenwerstelling aan het spelen zijn. Maar vooral zo verschrikkelijk goed zijn. Voorlopig was dit optreden in Hedon het enige optreden van de band, maar ik blijf hopen op een paar herhalingen in het komende jaar. Als er één plek is waar ik Lorrainville nog graag terug zou willen zien, dan is dat het Into The Great Wide Open-festival op Vlieland. Het zou fijn zijn om deze prachtige band nog vaker live te zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *