MIX11 verslag

Vorige week was het weer zo ver. Een van de belangrijkste conferenties voor ontwikkelaars in de Microsoft wereld, de MIX conferentie, vond plaats in Las Vegas. Een rare plek om naartoe te gaan misschien voor een PHP ontwikkelaar, maar aangezien ik vorig jaar de WinPHP Challenge won, een programmeerwedstrijd georganiseerd door Microsoft, won ik vlucht, hotel en toegang tot de conferentie. Niet verkeerd, toch?

En dus liet ik me verwennen met een luxe hotelkamer in de meest vreemde stad die ik tot nu toe bezocht heb, en woonde ik de MIX conferentie bij. En ook al was er geen specifieke PHP content op de conferentie, ik heb het alsnog enorm naar mijn zin gehad en heb veel geleerd.

Het begon met de keynote op de eerste dag al meteen goed. Hoewel mijn focus niet ligt op frontend ontwikkeling was het goed om te zien wat voor werk het Internet Explorer team heeft gestoken in HTML5 en de nieuwe webstandaarden. Verrassend misschien wel, van een bedrijf die voorheen toch een paar keer heeft bewezen niet zo veel te hebben met open standaarden. Nu ineens is het Internet Explorer die verreweg de beste performance heeft voor een aantal van die nieuwe standaarden. En dat is mooi om te zien.

Naast de wereld van het web heb ik tegenwoordig ook een interesse in mobiele ontwikkeling. Met de mobiele platforms als platforms van de toekomst (of eigenlijk al steeds meer van het heden) blijft die specifieke ontwikkeling me ook boeien. Op MIX11 had ik geen tekort aan keuzes als het gaat om onderwerpen over mobiele ontwikkeling. Vooral op het gebied van Windows Phone 7 natuurlijk, maar ook mobiele implementaties van de standaarden. Het is en blijft een Microsoft conferentie en dat kan je merken aan de manier waarop de inhoud gebracht wordt, maar het is interessant om te zien wat voor dingen er spelen in die wereld. De keynote op de tweede dag was dan ook erg goed om te zien. In de volgende update van Windows Phone 7 zal er bijvoorbeeld ondersteuning voor multitasking zijn. Bovendien zijn er voor ontwikkelaars allemaal mogelijkheden om efficient op de achtergrond taken te laten uitvoeren. Er komt een betere integratie van het zoeken, en ontwikkelaars kunnen nu nog meer gebruik maken van de mogelijkheden van de telefoons. Een lokale SQL database maakt het een stuk makkelijker en sneller om met data te werken, en de nieuwe IE9 voor de telefoon is gebaseerd op dezelfde codebase als de IE9 voor de desktop, waardoor alle voordelen van IE9 nu ook op de mobiel gebruikt kunnen gaan worden. Bovendien worden de ontwikkeltools voor het bouwen van Windows Phone apps een stuk beter, waardoor het nog makkelijker wordt om apps te bouwen en te debuggen.

Als laatste was ik als PHP ontwikkelaar erg geinteresseerd in alle mogelijkheden van Windows Azure. Dit cloud platform van Microsoft is denk ik een goed alternatief voor de andere platforms. Dat het op Windows draait maakt denk ik niet uit, tenzij je software hebt die niet op Windows draait. Als je generieke web software bouwt dan zou het weinig problemen moeten opleveren om te deployen naar Azure. Meer informatie over PHP en Azure volgt nog (misschien hier, misschien op mijn engelse blog) want ik ben momenteel aan het kijken hoe makkelijk het is om een PHP applicatie te deployen naar Azure.
Los van alle technische inhoud van de conferentie was het ook leuk om eens kennis te maken met een hele andere groep mensen.

Het merendeel van de MIX bezoekers deed niets met PHP. Het is leuk om eens dingen vanuit een hele andere invalshoek te zien, en het is grappig om te zien dat de Microsoft-varianten als MVC3 en Entity Framework eigenlijk heel erg hetzelfde werken als PHP frameworks. Kortom: Een verfrissende en inspirerende conferentie voor mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *