Sapvasten Dag 1: De start

Ik had het in mijn stukje over Serious Request al genoemd: Ik wou graag weer eens gaan sapvasten. En vandaag ben ik dan ook daadwerkelijk begonnen. De eerste dag is over het algemeen heel dubbel. Aan de ene kant is alles nog makkelijk, want je zit pas in de eerste dag. Aan de andere kant moet je enorm wennen aan het gevoel van trek wat je al vrij snel hebt, omdat je geen enkel vast voedsel binnen krijgt. Al met al heb ik tot nu toe toch nog een makkelijke dag achter de rug.

Sapvasten

Sapvasten is volgens wikipedia:

Sapvasten is de meest toegepaste vorm van natuurgeneeskundig vasten in Nederland. In een sapvastenkuur wordt circa een liter groentesap per dag gedronken, met daarnaast vaak ook vruchtensap. De sappen kunnen zelf geperst worden met een sapcentrifuge, maar kunnen ook kant-en-klaar gekocht worden.

Als je een beetje met Google overweg kunt, zal je met name dieet-sites tegen komen. Voor veel mensen is sapvasten ook een manier om een paar extra kilo kwijt te raken, en zeker zo na de feestdagen zullen er wel meer mensen zijn die het om die reden doen. Voor mij is dat echter niet de hoofdreden. Marjolein en ik hebben een aantal jaren terug al een paar keer aan sapvasten gedaan, en zeker toen hadden we nog niet het gewicht om daar de noodzaak van te zien 😉 . Voor mij is het met name een manier om te ontgiften, om het lichaam te zuiveren van stoffen die er niet thuis horen maar via het moderne eten en onze levensstijl wel regelmatig terecht komen danwel niet meer afgevoerd worden. Dat ik er misschien een aantal kilootjes aan kwijtraak is echter wel mooi meegenomen.

Vandaag

Vanochtend begon het dus allemaal, met mijn eerste glas van het Cereal sap wat ik gekocht had. Sommige mensen maken hun eigen sapjes, dat is mij weer net iets te veel moeite. Het Cereal sap is (als je geluk hebt) bij je lokale Albert Heyn te vinden. Overigens zijn er ook andere merken en sappen beschikbaar. Belangrijkste is dat je zo veel mogelijk groenten/fruitsap neemt, met zo min mogelijk toevoegingen. Ik zal het dit keer ook niet bij het sap van Cereal houden, al was het maar omdat onze lokale Albert Heyn er nagenoeg niets van op voorraad heeft (nou ja, had, we hebben de twee flessen die ze hadden al gekocht). Morgen dus weer wat anders.

Per dag drink ik 1 fles van het speciale sapvastensap (de aangeraden hoeveelheid). Daarnaast drink ik water, thee en sinaasappelsap. Ik drink verspreid over de dag heel wat liters vocht. Soms lastig is dat ik hierdoor wel regelmatig naar het toilet moet. Maar vooralsnog is dat de enige “klacht”, naast hongergevoel. Dit kwam overigens pas later in de middag opzetten, het valt dus nog enorm mee. Op dit moment heb ik er wel iets meer last van, maar daar moet je even doorheen gaan. De vorige keren had ik hier de eerste twee dagen wat last van, daarna verdween dat gevoel vanzelf.

7 dagen

In totaal ga ik dit geheel 7 dagen volhouden. Vandaag is mijn eerste dag, dus ik moet nog tot en met komende zondag. De grap is dat het steeds makkelijker wordt, zeker na die eerste twee dagen. Doelstelling is, en dat heb ik eerder zeker zo ervaren, om me weer wat fitter en energieker te voelen. Ik ben benieuwd of dat dit keer weer het geval is. Hier is in ieder geval de voortgang te volgen, mijn doelstelling is (maar ik weet niet of ik dat ga redden) om iedere dag op deze plek een kort verslag te doen van mijn ervaring dit keer.

4 thoughts on “Sapvasten Dag 1: De start”

 1. Hallo Stefan,

  Ik wil dit ook graag proberen, maar hoe moet ik het precies doen?
  Moet ik dus elke dag 1 liter sap drinken en wat water of sinaasappel sap?
  Moet je dit 1 week vol houden? of hoe lang?
  Want ik ben na het stoppen met roken 15 kg bij gekomen ik wil toch wel min 10 kg afvallen. Werk dit goed na jouw ervaring.

  m.vr.gr. Frankie

 2. Hoi Frankie,

  Ik zou als belangrijkste tip geven: lees je even goed in. Veel natuurwinkels e.d. hebben boekjes over het onderwerp.

  Het belangrijkste is dat je veel vocht tot je krijgt. Dus naast het sap veel water en eventueel puur vruchtensap. Het makkelijkste is om gewoon de sapvasten-sappen uit de supermarkt of natuur/bio-winkel te gebruiken maar je zou in theorie natuurlijk de sappen ook zelf kunnen maken.

  Hoe lang je het wil doen is aan jezelf. Ik geloof dat 1 week de aangeraden periode is, maar korter kan ook. Langer… tja, ik zou het niet aanraden 🙂

  Tijdens sapvasten val je overigens wel wat af, maar je moet het niet zien als de beste manier om af te vallen. Het is met name een goede manier om van overtollige afvalstoffen af te komen. Als je sapvast om af te vallen (het werkt wel natuurlijk), dan is het belangrijk om na het sapvasten ook je eet- en beweegpatroon aan te passen zodat het gewicht er niet direct weer bij komt.

 3. Beste Stefan,

  Ik kan mij helemaal in jouw verhaal vinden. Ik ben afgelopen zaterdag begonnen met afbouwen, dat is nl heel belangrijk voordat je met sapvasten gaat beginnen. Wat ik er ook naast doe, is bitterzout innemen om de stoelgang en reiniging van de darmen te bevorderen. Daarnaast gebruik ik ook een klysmaset om op deze manier de darmen goed door te spoelen. Bewegen is natuurlijk ook heel belangrijk, maar ook je rust nemen is belangrijk. Een leverpakking bevorderd de reiniging van de lever en zorgt dat de lever tot rust komt. Jouw tip om je eerst goed in te lezen is van essentieel belang. Het is zo dat niet idereen aan sapvasten kan beginnen. Laat je goed informeren.

  Heel veel succes,
  Gonda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *