Balkenende, het is tijd om op te stappen

De Minister-President. De leider van ons land. Een krachtig man, die weet waar hij het over heeft. Iemand die in moeilijke situaties de kar trekt, de leiding neemt, waar we allemaal naar kijken over hoe het nu moet. Maar ook iemand die, als hij een fout maakt (want fouten maken is menselijk, en een goede Minister-President ook), hierover open en eerlijk is en een verklaring geeft van hoe die fout gemaakt kon worden. Betrouwbaar dus ook.

Goed, dat is de ideale wereld. Politiek staat al verre van dat, maar het is vandaag weer eens pijnlijk duidelijk geworden dat wat wij in Nederland op dit moment aan Minister-President hebben eigenlijk precies het tegenovergestelde is van wat het eigenlijk zou moeten zijn.

De leider van ons land

De commissie Davids is tot de conclusie gekomen dat, ten tijde van het besluit over de steun voor de oorlog in Irak, niet de Minister-President de leiding had over de discussie, maar onze minister van buitenlandse zaken. Nu snap ik dat deze minister samen met de minister van defensie een grote inbreng heeft in de discussie, maar ik verwacht ook dat de premier de discussie leid. Het feit dat Balkenende dat niet deed geeft wel aan dat hij blijkbaar beslissingen over oorlogen, zeker een omstreden oorlog als dit, of niet aandurft, of niet belangrijk vind. Beide redenen zijn wat mij betreft een goede reden om direct een einde te maken aan zijn huidige positie.

Een krachtig man, die weet waar hij het over heeft

Dit is een eigenschap waar ik eigenlijk maar zelden een mening over kan vormen bij Balkenende. Want hij draait zo om de vragen heen dat je nooit een direct antwoord krijgt, en het dus ook niet duidelijk is wat hij nou wil zeggen. Dus weet hij nou waar hij het over heeft maar wil hij geen directe uitspraken doen over iets? Of weet hij het gewoon echt niet en probeert hij dat te verbergen? Erg onduidelijk. Maar het feit dat dit zo onduidelijk is, is ook niet goed. Want hoe moet het Nederlandse volk nu weten of ze inderdaad een krachtige leider aan het roer hebben staan?

Iemand die in moeilijke situaties de kar trekt, de leiding neemt, waar we allemaal naar kijken over hoe het nu moet

Ook al in het eerste punt behandeld, maar leiding geven deed hij niet, blijkt nu. Hij was er bij, en stond achter het beleid wat gemaakt werd, maar hij was niet de persoon die de kar trok. Hij vond blijkbaar andere dingen belangrijker. En zelfs dan nog was het beleid onduidelijk. Want, zo blijkt nu, niet alleen bij de bevolking maar zelfs binnen de regering was het onduidelijk wat de term “politieke steun” nu precies inhield. Niet bepaald iemand waar we als bevolking naar moeten kijken in moeilijke situaties met de verwachting te horen te krijgen wat er moet gebeuren.

Iemand die zijn fouten toegeeft, open en eerlijk is

Na veel druk vanuit de Tweede Kamer en de bevolking is er dan na lang wachten een onderzoek gekomen. Niet de parlementaire enquete die gewenst was, maar premier Balkenende heeft persoonlijk een commissie ingesteld om een onderzoek te doen naar de gang van zaken rond de besluitvorming. Aan de ene kant klinkt dit wat uitwijkend (parlementaire enquete tegenhouden) maar aan de andere kant toch wel daadkrachtig (ik regel wel dat er een onderzoek komt). Jammer is het dan ook dan wanneer de commissie die hij zelf heeft aangesteld met conclusies komt, Balkenende vervolgens aangeeft dat hij zich niet kan vinden in de conclusies van die commissie. Conclusies die zijn onderzocht, waar maanden onderzoek naar is geweest, en die ongetwijfeld goed onderbouwd zijn in het onderzoeksrapport. Hoe werkt dit? Mensen mogen alleen onderzoek doen als ze met conclusies komen die jou goed uitkomen? Wees een man, geef je fouten toe. Wees open en eerlijk over waar het mis is gegaan en hoe je denkt deze misser in de toekomst te voorkomen. Als je niet eens je fouten toegeeft, hoe kan je er dan van kan leren? En als je dus niet leert van je fouten, dan kan je dus dezelfde fout nog een keer maken. Willen we zoiets als de leider van ons land? Ik in ieder geval niet.

Betrouwbaar

Uit het bovenstaande kan je toch al redelijk opmaken dat Balkenende niet echt betrouwbaar is. We kunnen niet echt op hem bouwen als premier. Of de premier nou de waarheid spreekt of niet in zijn kritiek over het rapport van de commissie Davids maakt niet uit, zijn betrouwbaarheid is al tot een dieptepunt gedaald. Want als hij gelijk heeft in zijn kritiek op het rapport, dan geeft dat aan dat de premier blijkbaar een hele slechte keus heeft gemaakt in de commissieleden. Niet echt goed, als de premier zulke keuzes maakt. Maar als de premier tegen beter weten in kritiek heeft op dit rapport terwijl het rapport de waarheid bevat, dan staat onze premier gewoon de hele wereld voor te liegen. En dat is al helemaal iets wat een premier niet moet doen om betrouwbaar over te komen.

En nu?

Wat mij betreft mag onze Minister-President snel zijn biezen pakken. Die hoort ons land niet meer te leiden. Hij heeft nooit een echt sterk leiderskarakter gehad, maar na een debacle als dit hoort iemand zijn verantwoordelijkheid te nemen en de stap terug zelf te nemen.

Gebeurt dat niet, dan dienen de PvdA ministers en staatssecretarissen op te stappen. De PvdA is de enige van de huidige regeringspartijen die kritiek uit op de verklaring van Balkenende, en zich duidelijk niet kan verenigen met de reacties die tot nu toe gegeven zijn. Als er geen betere verklaringen komen en Balkenende gaat proberen het voorbij te laten waaien, dan zou de PvdA zich sterk moeten tonen en zich terug moeten trekken. Want met een zaak als deze kan je niet geloofwaardig verder regeren met een regeringspartner als er niets gedaan wordt met kritiek die je op ze hebt.

Maar, de PvdA is ook niet meer de sterke partij die ze ooit waren. Die houden hun rug ook niet meer zo recht als ze vroeger deden. Die willen stiekum te graag mee regeren om dit als aanleiding te zien op te stappen. Dus hoe jammer ik het ook zou vinden, het zou me niets verbazen als het er uiteindelijk op uitdraait dat er weer niets gebeurt en de regering vrolijk fluitend doorgaat met het wanbeleid waar ze mee bezig zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *