Het einde

Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven, en zal in de rest van mijn leven altijd wel zo belangrijk blijven. Ik heb een brede muzikale smaak, waardoor ik van alles leuk vind, van house tot de vandaag overleden Ramses Shaffy tot rock, pop en zelfs hier en daar klassiek. Maar er is geen andere band die zo’n enorme stempel op mijn leven heeft gedrukt als Live.

Al een tijdje was het duidelijk dat er iets niet goed zat bij de band. Al een paar maanden terug werd gesproken over een pauze van minimaal 2 jaar om even weer op te laden. Dat bericht kwam echter niet al te lang nadat er werd gesproken over dat de band de studio in was gedoken voor een nieuw album. Wat inconsistent, maar wie weet, waren ze er in de studio achter gekomen dat het even niet meer werkte, en moesten ze even pauze.

In dezelfde periode begon Ed Kowalczyk, lead zanger van de band, solo optredens te geven waarin hij Live nummers speelde. Vaak in kleine setting (een kroeg of kleine zaal) werd op een intieme manier de oude muziek van Live gebracht door Ed solo. Opnames hiervan verkocht Ed dan op zijn nieuwe site. Mooie, speciale uitvoeringen van de muziek die we al langer kenden. Dat was zeker niet verkeerd. Maar toch bleven er wat geruchten de ronde gaan. Het hielp niet dat  Ed Kowalczyk en Chad Taylor op Twitter openlijk frustratie uiten over elkaar en een situatie, en er werd zelfs over geblogd. Veel van de tweets en zelfs een blogpost verdwenen later echter weer. De onduidelijkheid was voor fans echter toch wel lastig. Toen de officieuze verklaring kwam dat de band een break zou nemen, was er nog wat hoop. De optimisten onder de fans hadden hoop, de pessimisten zagen de bui al hangen.

Gisteravond werd er opeens een stuk meer duidelijk. Aan alle onduidelijkheid werd een einde gemaakt toen Chad Taylor op zijn weblog “hun” kant van het verhaal uitlegde. En met “hun” bedoel ik dan dus: alle leden van Live, behalve Ed Kowalczyk. Want het lijkt erop dat die ineens volledig gebroken heeft met alles waar Live voor stond, met de vriendschap met de overige bandleden, door met allerlei rare fratsen te proberen meer geld te krijgen voor zijn aandeel in de band. Met als dieptepunt een “lead singer bonus” van $100000 voor een eventueel optreden op het Pinkpop festival afgelopen jaar.

En nu? Voor veel fans een zwart gat. Ook wel voor mij, ben ik bang. Want ik ben nu ongeveer de helft van mijn leven al fan van Live. Dat is niet iets wat je zo maar even weg gooit. De meeste optredens die Live in de afgelopen 10 jaar gegeven heeft in Nederland hebben zowel Marjolein als ik wel bijgewoond. En hoewel er een bepaalde woede is richting Ed voor het zo maar weg gooien van alles wat er in al die jaren is gebeurd, zal ik hem toch ook gewoon blijven volgen in zijn solo-werk. Hij heeft nu eenmaal een karakteristieke stem, en zowel de oude nummers van Live als de nieuwe muziek die hij inmiddels al in zijn optredens brengt blijven goed. Maar meer nog ben ik erg enthousiast over het nieuwe initiatief van Chad Gracey, Chad Taylor en Patrick Dahlheimer, die samen met twee leden van de band Candlebox beginnen aan een heel nieuw avontuur, The Gracious Few. Volgens alle berichten en de korte previews die er tot nu toe zijn geweest gaan die terug naar de wat hardere basis van Live, zoals we dat hoorden in bijvoorbeeld het legendarische Throwing Copper en het zo mogelijk nog betere Secret Samadhi. Hard en stampend, dat is hoe we ze altijd zagen op het podium, met af en toe wat breekbaars tussendoor. Ik hoop dat we dat met The Gracious Few ook weer zullen gaan zien. De tijd zal het leren.

2 thoughts on “Het einde”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *