Google Chrome

Er zijn mensen die zeggen dat Google gevaarlijk begint te worden omdat ze zo’n beetje van alle kanten informatie kunnen bijhouden over het gebruik van het Internet van om het even welke persoon. Google Analytics, Google Adsense/Adwords, Google toolbars voor verschillende browsers, en ook de eigen browser Google Chrome. Soms krijg ik dat idee wel een beetje, maar zo lang zij producten op de markt brengen die mijn web-ervaring verhogen en ik er geen last van heb, maakt het mij nog niet zo veel uit. Bovendien is hun instelling in deze altijd geweest dat ze geen kwaad willen doen, en op een paar kleine dingen na lijken ze zich goed te houden hieraan.

En Google doet het weer goed met Chrome. Omdat ik geen Windows draai had ik de nieuwe browser nog niet kunnen proberen, maar sinds gisteren is er een versie voor zowel Linux als OSX, en dus ben ik meteen aan het proberen geslagen. Mijn standaard browser is op beide operating systems Firefox tot nu toe, dus ik was erg benieuwd wat Chrome zou brengen. En tot nu toe ben ik na twee dagen heel erg positief.

Google Chrome is veel en veel sneller dan Firefox (niet vreemd. Firefox is een resource hog, en daarnaast heb ik heel wat extensies voor Firefox geladen die niet in Chrome zitten), en de interface voelt prettig aan. Het is even wennen aan details zoals de plaatsing van tabs boven de adresbalk, maar daar kom je heel snel overheen. Ik tenminste wel.

Voor het meeste browse-werk is Chrome simpelweg sneller en dus prettiger om mee te werken. Op wat kleine puntjes na lijkt de rendering vrijwel identiek aan Firefox: Ik ben nog geen echte issues met websites tegen gekomen waardoor ik ze niet meer kan gebruiken. Voor ontwikkelwerk mis ik echter nog wel een aantal dingen waar ik Firefox momenteel liever voor gebruik: De uitgebreide Javascript debugging van Firebug is er een, en zoiets simpels als de bron van een selectie binnen een pagina bekijken lijkt Google Chrome niet te bevatten. Omdat mijn ontwikkel werkzaamheden zich echter meer richting op de dingen die op de server gebeuren maakt dat voor veel van mijn werk niet uit. En even Firefox lanceren voor hele specifieke puntjes is dan niet zo’n probleem.

Kortom: Ik heb zowel op OSX als op Linux een nieuwe standaard browser: Google Chrome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *